FGU

Det vidste du ikke om din lærer – Kristian Damsgaard

Kristian Damsgaard, EGU-vejleder på FGU Syd- og Midtfyn i Svendborg.

Når jeg virkelig slapper af, sejler jeg vandscooter

Jeg slapper allerbedst af, når jeg laver en aktivitet – enten alene eller sammen med andre, og jeg slapper virkelig af, når jeg sejler vandscooter. Primært i Storebælt, men også i Lillebælt og ved Vesterhavet.
Det handler om at rase ud, og her er havet jo verdens største legeplads. Samtidig er havet også virkelig smukt. Sådan en vindstille dag, hvor solen spejler sig i havet, der findes ikke noget bedre. Tit er vi afsted en to-tre stykker, laver et hyggeligt stop ude på havet, spiser en medbragt sandwich og drikker en sodavand. Det er hygge og afslapning for mig.

Man vil aldrig møde mig i et fitnesscenter

Jeg har aldrig sat mine ben i et fitnesscenter, og du kommer med garanti heller aldrig til at møde mig der. Det kan godt være, at jeg ikke er i super god form, men for mig er det at gå i fitnesscentre med løbebånd, håndvægte og jeg skal komme efter dig, både mærkeligt og ligegyldigt. Jeg ville føle mig som en hamster i et hamsterhjul, hvis jeg skulle gå der. For mig giver det så meget mere mening at løbe en tur udenfor i naturen for eksempel langs Odense Å. Jeg spiller også tennis et par gange om ugen.

Hvis jeg skulle donere 100.000 kroner til et formål, skulle det være til en fond for udsatte unge

Jeg ville egentlig gerne sige Kræftens Bekæmpelse, fordi kræft er så vigtig en sygdom at bekæmpe. En sygdom næsten alle har inde på livet – enten som pårørende eller fordi man selv er ramt. Men Kræftens Bekæmpelse modtager heldigvis rigtig mange penge, så mine 100.000 kroner ville jeg i stedet bruge på at stifte en fond for udsatte unge til uddannelse.
Her på FGU Syd- og Midtfyn kan EGU-elever som en del af deres uddannelsesplan tage et kørekort eller andre beviser, men der er en egenbetaling i form af prøvegebyrer, lægeerklæring mv., og de gebyrer har mange af mine unge ikke råd til. Så jeg ville bruge pengene på en fond, der kunne hjælpe med uforudsete udgifter til uddannelse. .

Hvis jeg skulle flytte til et andet land, skulle det være Italien

Jeg har en kæmpe forkærlighed for Italien, hvor vi har været på ferie med familien rigtig mange gange. Italien har dejligt vejr, men alligevel ikke alt for varmt. Lækker mad, smuk natur og et mere roligt tempo, som passer godt ind i min måde at holde ferie på. Det er lidt mindre stressende, og det tiltaler mig.
Så skulle jeg flytte fra Danmark, skulle det være til Norditalien, hvor Dolomitterne spejler sig på den ene side, og så kører man to timer og finder fine, dejlige vinmarker.

Mit største idol som ung var min ungdomsskolelærer

Idoler og rollemodeller er jo to sider af samme sag, og min største rollemodel er uden tvivl min tidligere ungdomsskolelærer Per Christensen fra Korsløkke Ungdomsskole i Odense.
Jeg startede i ungdomsskolen i 8. klasse på holdet ”Vildmarksliv” – en form for moderniseret spejder, hvor vi tog på kanoture, rappellingture, skiture mv.
Per Christensen var en tydelig voksen med glimt i øjet, og den der måde, han som voksen kunne leve sig fuldstændig ind i, hvordan det var at være ung, var helt speciel.
Samtidig havde han et særligt tag på os. Nu har jeg aldrig været en, der smed slikpapir i naturen, men én ting var sikkert, der var ingen, der smed slikpapir i naturen, når de havde været på tur med ham. Hans fantastiske fortællinger om naturen og vores ansvar som mennesker prentede sig fast.
Jeg har stadig kontakt med ham, og han har i den grad brændt sig fast som rollemodel og sat dybe spor, og jeg bruger selv kanoture som en del af mit pædagogiske virke.

Leave a comment